Sikring av barn i bil.

Hvordan sikre barn i bil? Skal de sitte bakovervendt, og hvor lenge? Kan bakovervendt sete stå fremme i bilen? Hvilket merke skal vi velge på barnesete?

Det dukker opp mange spørsmål og det kan være vanskelig å vite i jungelen av regler og anbefalinger.

Vi tar loven først:

*Det er påbudt å sikre barn i bil. Barn som er under 135 cm høye skal alltid bruke godkjent barnesikringsutstyr som er riktig i forhold til barnets vekt og høyde.

*Barn mellom 135 og 150 cm skal bruke godkjent barnesikringsutstyr dersom slikt utstyr er tilgjengelig i bilen. Etter dette skal både barn og voksne sikres med bilbeltet.

*Barn skal ikke transporteres i bakovervendt barnestol i forsete der det er airbag. Unntaket er hvis kollisjonsputen er deaktivert manuelt eller automatisk.

*I bil der det ikke er bilbelter (veteranbiler) skal barn under tre år ikke transporteres. 

*Barn over tre år skal ikke transporteres i forsete i biler uten bilbelte.

*Barnesikringsutstyret må monteres slik det står beskrevet i bruksanvisningen og være godkjent etter ECE-regulativ 44.03, 44.04 eller 129.
(kilde: tryggtrafikk.no)

Rådene er: 

Baby = Bakovervendt I baksetet.

0-4 år = bakovervendt bilstol i baksete, helst til de er 4 år eller så lenge som mulig. Det finnes stoler som er godkjent for vekt opp til 25 kg og 125 cm lengde

5-12 år = Beltestol. Denne gjør at beltet føres riktig over barnets skulder og hofter, og ikke over vitale kroppsdeler.

Hvordan montere stolen riktig? Stolene festes med bilens belter eller med ISOfix. ISOfix gjør at stolen blir riktig montert. Montering med bilbelter kan være utfordrende. Det er viktig å lære seg hvordan akkurat din stol skal festes.

Når det gjelder sikring av barn i bil og ellers tema barn i trafikken, anbefaler vi å sjekke ut Trygg Trafikk. (tryggtrafikk.no)